dimecres, 14 de març del 2012

LA PRIMERA IMPREMTA A VALÈNCIA




La seva arribada a València va ser molt poc després d'haver-se introduït a Itàlia l'any 1465, això mostra l'enorme importància de la ciutat en aquesta època, del seu altíssim nivell socioeconòmic i cultural i l'elevat reconeixement europeu que disposava en aquests temps.




Encara que Segòvia i València es disputen per ser els primers, és possible que la primera impremta s'instal·lés a l'any 1474 junt al Portal de la Valldigna, va ser la de Jacob Vizlant, comerciant alemany que representava a la família dels Ravensburg.



Posteriorment la impremta gràcies al gran èxit es va introduir en altres països. Del taller de Vizlant es va fer càrrec el mestre impressor Lambert Palmart que l'any 1474 va imprimir la primera obra literària d'Espanya Les obres e trobes davall scrítesles cuals tracten de lahors de la sacratíssima Verge María (considerat com el primer llibre literari imprès a Espanya ) en valencià.





Lambert Palmart va publicar més d'una dotzena d'obres fins 1493, any en que va vendre el seu negoci. Entre els seus autors figuren Aristòtil, Salustio, Mela, Esopo i Jiménez








La tradició de la impremta aviat arribaria a créixer i el nombre d'impressors de València hora d'ara és superior al de qualsevol altra ciutat d'Espanya i aquests segurament acudien a ella atrets per les possibilitats per al desenvolupament d'aquesta puixant indústria.


A més, ací hi havia una llarga tradició d'elaboració de paper, introduïda pels àrabs i impulsada pels molins de Xàtiva. Aquest progrés en la indústria impressora, així com el gran creixement i desenvolupament sociocultural al Regne de València, marquen el Segle d'Or valencià. Resulta doncs evident que València va arribar a ser a finals del S. XV el primer centre editorial d'Espanya.



A finals del S. XV i principis del XVI convivien impressors, enquadernadors, adobers i il · lustradors, que van aconseguir fama i prestigi, i va ser aquí on va veure la llum el primer incunable datat, el Comprehensorium amb colofó ​​al febrer de 1475, i l'any 1477 la Tertia pars Summa Teologica, primer incunable amb totes les dades completes, altres de les obres més rellevants de la impremta valenciana és la Bíblia de Bonifaci Ferrer que va ser elaborada el 1478. Aquestes obres impreses es van distingir durant més d'un segle no només per la seva elevada qualitat, sinó per ser autèntiques obres d'art i van contribuir excepcionalment a l'apogeu i l'esplendor de la impremta valenciana.





Al S. XVIII, els Orga, família de reconegut prestigi, també van formar part de la tradició dels impressors més importants de la il · lustració valenciana al costat dels Monfort, els Bordazar, Joaquin Ibarra o Sancha.






Documental de la primera impremta:
http://www.adarveproducciones.com/popup.php?id=21&idi=1

Museu on es troben les primeres impremtes:
E l Puig Turistico













1 comentari:

  1. El carrer Portal de Valldigna encara existeix a València.Podríeu posar alguna foto, o bé una imatge del planol de València" amb aquest carrer.O bé el google maps?

    ResponElimina