dimecres, 21 de març del 2012

Benvinguts al blog de Literatura Valenciana !


Aquest blog ha sigut creat per a mostrar-vos la gran importància del nostre poeta valencià Ausiàs March, així com resoldre les vostres curiositats, dubtes i aproximar- vos a aquest món tan meravellós que és la cultura de la nostra llengua valenciana.





Esperem que us agrade!

dilluns, 19 de març del 2012

La Corona d'Aragó al s.XV

A continuació teniu l'informació mes important sobre el s.XV, també anomenat segle d'or Valencià.



El segle XV també es anomenat segle d'or.
Al començament d'aquest segle la literatura era fonamentalment escrita en llengües romàniques (trobadoresca i medieval). La prosa encara no s'havia desenvolupat en cap llengua romànica. Al final d'aquest segle el català adquireix la seva maduresa literària.

La majoria dels autors marquen com a inici de l'època l'obra Lo Somni de Bernat Metge (publicada al 1399 a Barcelona.



En l'àmbit de la poesia Ausiàs March era el millor poeta de l'epoca, utilitzant la llengua catalana. Ausiàs March tracta temes totalment reals i a la vegada personals, i així inhibir-se de la idealització pròpia de èpoques anteriors.



Joanot Martorell amb el Tirant lo Blanc marca un principi i un després en la novel·la europea. Com ja sabeu tots encara avui es l'obra mes important de la literatura catalana.




AUTORS MÉS DESTACATS

Ací teniu una llista dels autors mes destacats d'aquest segle:

Sant Vicent Ferrer (1350 - 1419)
Antoni Canals (1352 - 1419)
Jordi de Sant Jordi (1394/1400 - 1424)
L'autor anònim de Curial e Güelfa (mitjans segle XV)
Ausiàs March (1400 - 1459)
Joanot Martorell (1405/10 - 1468) i el Tirant lo Blanch
Jaume Roig (c. 1400 - 1478)
Isabel de Villena (1430 - 1490)
Joan Roís de Corella (1433/43 - 1497)



SITUACIÓ DE LA CORONA D'ARAGÓ

La Corona d'Aragó va lluir al segle XV (segle d'or valencià) amb tot el seu esplendor. Gracies a aquest poder el Regne de València comença a cobrar gran importància i la ciutat de València se situa com una referència cultural i econòmica de la Corona d'Aragó. Com ja sabeu en aquest segle va ser una de les ciutats mes importants d'Europa.


Després d'anys de crisi, la Corona d'Aragó es llança a una dinastia castellana.
Joan II per raons dinàstiques s'oposa al seu fill, Carles de Viana i va esclatar una guerra civil al Principat. Els capitals provinents de Barcelona que fugen de la inseguretat, van a invertir-se més al sud.
Comença a amenaçar la fam, la pesta endèmica i d'altres a tota Europa.

El Regne de València va fent-se més notable en la Corona d'Aragó gràcies a personatges com Sant Vicent Ferrer. Gràcies a açò al s.XV el Regne de València comença amb tota la seva esplendor.

El primer llibre imprès a la Península (Les Troves en Lahors de la Verge Maria) va ser a València. Altres exemples en els quals podem observar l'esplendor econòmic i cultural són els Dipòsits de la Ciutat de València, la construcció de la Llotja de la Seda, el sufragament del viatge a Amèrica de Colom per banquers valencians i finalment la creació de la Universitat de València.




Informació resumida i transformada de Viquipedia, Segle d'or valencià.

diumenge, 18 de març del 2012

LA SOCIETAT AL SEGLE XV

La societat de la Baixa Edat Mitjana era estamental i feudal, en la qual el coneixement d'altres regions era molt limitat. En aquesta època estaven vius diversos idiomes en la península: castellà, lleonès, galaico-portuguès, català, àrab, etc., i tots ells es parlaven en la Cort.



 La diversitat cultural es mostra també en la pluralitat de religions: catòlica, jueva i musulmana, que es truncarà durant el regnat dels Reis Catòlics: després de l'arribada de la Inquisició en 1478, ja que propiciaven a la conversió forçosa o expulsió dels jueus.



     Però la característica més cridanera de la societat de la Baixa Edat Mitjana era que, amb la finalitat de la Reconquesta, va deixar de ser un poble de frontera i guerrer. Això va implicar que la societat estamental va passar a ser més tancada, ja que hi havia menys possibilitats de promoció per la guerra, i va cobrar importància el llinatge de sang.



     Durant els segles XIV i XV la població espanyola va augmentar gràcies a la conjuntura econòmica favorable. Encara que va haver-hi èpoques, i a certes zones, en les quals la població va disminuir, com a causa la pesta negra de 1349, l'expulsió dels jueus en 1492 o la conversió forçosa dels moriscs en 1502.



     Hi havia dues classes privilegiades, la noblesa i el clergat. La noblesa va continuar augmentant, encara que no amb senyorius territorials, com durant la Reconquesta, sinó amb senyorius jurisdiccionals, que permeten exercir al senyor, certes funcions públiques, però no tenia la possessió de la terra.




     El clergat gaudia de similars privilegis, amb una jurisdicció diferent. Eren perceptors d'impostos, i van estar exempts de les taxes. Però també entre ells hi ha diferències substancials de rendes. No era el mateix un rector de llogaret que el bisbe de Toledo, o pertànyer a una de les ordres religioses. Les ordres religioses tenen tints senyorials, exercint la seva jurisdicció en les seves propietats.



     La majoria de la població pertanyia a les classes no privilegiades, és a dir, que estaven sotmeses a la legislació comuna i pagaven impostos, encara que dins d'ells hi havia associacions privilegiades, com la Mesta, o els ciutadans honrats de les diverses ciutats. La majoria de la població era camperola, i la que més tributs pagava. Van abundar entre ells els petits propietaris lliures, que havien de prestar vassallatge. Algunes poblacions podien triar com a senyor a qui volguessin (encara que durant la Baixa Edat Mitjana tendeix a desnaturalitzar-se). També estaven els mansos, que estaven subjectes a la terra i eren vendibles amb ella. En els mansos, principalment catalans, es generalitzaran els mals usos, la qual cosa crearà problemes socials.




   Encara no hi ha una diferència clara entre l'urbà i el rural, ja que molts habitants de les ciutats viuen del camp. Durant els segles XIV i XV la burgesia comença a despuntar com a grup social important. Són mercaders i artesans a les ciutats, i controlen el poder municipal. La ciutat prospera gràcies al fur i a la seva notable influència política en les Corts. Els artesans i els mercaders s'associen en gremis i confraries per controlar la producció i la seva activitat professional. Aquests gremis i confraries assumeixen un codi de conducta que pot ser ratificat pel rei, amb el que es converteixen en gremis i confraries privilegiades.



     En la societat dels segles XIV i XV també hi ha minories perseguides, generalment urbanes. Els jueus i els mudèjars són les minories més importants: l'esclavitud està en declivi. Contra ells es promulguen nombrosos decrets, amb prohibicions: el matrimoni, l'exercici de determinats oficis, etc.

 En 1412 s'ordena el tancament dels jueus i dels moros en barris separats, se'ls obliga a conversions forçoses i es generalitzen els pogroms contra ells.

dissabte, 17 de març del 2012

AQUITECTURA A VALÈNCIA AL SEGLE XV




Al segle XV l’art gòtic establert al nord de França, va fer que la majoria de ciutats remodelaren la seua composició arquitectònica,que feren un altre sistema diferent al d’abans establert pels romans.

Sens dubte el tipus d'art i arquitectura principal a València va ser l’art gòtic, aquest té una sèrie de peculariaritats pel que ha sigut anomenat art“gòtic Mediterrani”. Aquesta arquitectura comparteix amb el gòtic europeu les estructures voltades amb creueria, però la disposició espacial és molt diferent. Ací és, on es troba la influència clàssica romana, que pateixen per l'ordre estructural i l’espai. No perseguint l'altura enlluernadora, el gòtic mediterrani busca espais oberts; encara que hi podem trobar les dues coses.



El gòtic valencià arriba al seu esplendor a principis delsegle XIV i meitat del segle XV. En aquesta etapa les esglésies presenten una nau amplia amb arcs oberts i voltes de creueria. La estructura es poligonal amb diverses capelles il·luminades per grans finestres. També la nau presenta capelles laterals entre els contraforts.



La majoria d’aquestes representacions artístiques han arribat fins a l’actualitat amb afegits de l’època barroca dels segles XVI-XVII.Poc a poc s’està anant reconstruint tornant el seu aspecte original.




L’última fase del gòtic valencià va ser desenvolupada ala segona meitat del segle XV i les primeres dècades del segle XVI que contenenl’estil flamíger anomenat “ estil Isabel” o també es pot dir“Gòtic Isabelí”,aquest estil es caracteritza per l’utilització de molta ornamentació , arcs cornopials i voltes de creueria complexa.



Alguns artistes importants en pintura i escultura que vanes van dedicar a les tendències flamígeres i italianes, van ser:

                    





















INFORMACIÓ TRETA DE VIQUIPÈDIA, LLIBRES D'HISTÒRIA, EL LLIBRE DE TEXT I D'ALTRES BLOGS












divendres, 16 de març del 2012

ECONOMIA Al SEGLE XV




La crisi del segle anterior, amb el seu festeig de grans catàstrofes, semblava ja un assumpte oblidat. Tant en l’àmbit  demogràfic com en l'econòmic, va anar de clara recuperació. Des de mitjan segle XV es troben de nou símptomes alarmants, apareixen en forma de pestes generalitzades o de mals anys. No es tractava, certament, d'una tornada als temps de la gran depressió, però sí d'un sot, que si més no suposava un fre al panorama d'expansió que es vivia en la Corona de Castella per aquelles dates. 



De moment la pesta seguia aguaitant. En 1457 es sab que causava estralls a Valladolid. No obstant això, el mal pestilent més greu va ser el que va esclatar l'any 1465, tant per la seva àmplia difusió, la qual va afectar amb major o menor intensitat a tots els regnes, com per la seva durada, ja que encara va durar fins l’any 1468. Just en aquest any va morir, víctima de la pesta, el príncep Alfons, la persona a qui els nobles rebels havien proclamat rei tres anys abans en Àvila, en substitució del seu germà Enrique IV. De nou es van trobar  brots de pesta en els anys 70, pero no van ser tant greus con anys  enrere.I els mals anys? També van fer acte de presència a Castella en la segona meitat del segle XV. Consta, que en la diòcesi de Palència, en els anys 1458 i 1464, es va perdre bona part de la collita, a conseqüència de greus alteracions climatològiques. Però el més significatiu de mal any va ser al 1474. "L'any del Senyor de 1474 anys va estar un any dolent minvat de pa i de tots fruits en tota Espanya, i França, i Bretanya. I va ser tot això al contrari dels uns altres temps susdits, que van anar per seca. I aquest aquest any va ser per molt aigua", escriu el noble biscaí Lope García de Salazar en els seus benestars i fortunes. 

En el período del 1450 fins al 1480 han estat fortes crisis, la qual cosa contrasta notablement amb el creixement de les dècades anteriors. Així mateix en temps d'Enric IV, i en particular des de l'any 1460, es va disparar la inflació, que va aconseguir un punt culminant en els anys 1476-1478. Augmenta  la renda de la terra. Mes del que s'ha dit no han de treure's conclusions negatives. El panorama de fons en la Castella de la segona meitat de la quinzena centúria era positiu, com ho revela la gana de terres de cultiu que s'observa per tots els regnes, expressió per la seva banda de l'increment de la població.

dijous, 15 de març del 2012

LA LLOTJA DE VALÈNCIA



La Llotja deValència , Llotja de la Seda o Llotja de Mercaders és un edifici d'estil gòticvalencià tardà . L'edifici fou construït entre el 1482 i el 1548 isimbolitza, la puixança i riquesa del Ssegle d'or valencià (segle XV). És unamostra de l'abast de la revolució comercial durant la baixa edat mitjana, deldesenvolupament social i del prestigi aconseguit per la burgesiavalenciana.


PATRIMONI DE LA HUMANITAT
El 5 de desembre de 1996 laUNESCO la va declarar Patrimoni de la Humanitat com a exempleexcepcional d'un edifici secular en estil gòtic tardà, que ensmostra de manera esplèndida el poder i la riquesa d'una de les grans ciutatsmercantils de la Mediterrània, està considerada com un dels més brillantsexemples del gòtic civil europeu. Formada per façanes rectangulars de pedrapicada, els sumptuosos medallons renaixentistes, les artístiques escultures i gàrgoles, les perfectes proporcions de lesportes i finestres, dels escuts i dels merlets,que donen la viva imatge de l'esplendor del gòtic tardà valencià. La Llotja de la Sedaestà qualificada per nombrosos cronistes com un escenari colorista isorollós dotat d'una sensualitat molt especial.








La Llotja deValència destaca per la riquesa de la decoració flamígera a les finestres, perles portes monumentals amb arcs conopials i per les petites escultures i les 28gàrgoles, sovint amb escenes satíriques o obscenes. Formada perfaçanes rectangulars de pedra picada, els sumptuosos medallons renaixentistes, les perfectes proporcions deles portes i finestres, dels escuts i dels merlets,que donen la viva imatge de l'esplendor del gòtic tardà valencià.
A més, hi haprofusió d'escuts amb els quatre pals del Rei d'Aragó, entre els quals destaquen el de la claude volta central de la Sala de Contractació i, sobretot, els que es troben alscantons de les places del Mercat i del Doctor Collado, envoltats d'àngels.





Plànol de la Llotja de València



La Llotja de València



Ací us deixe un video de la Llotja de València:




dimecres, 14 de març del 2012

LA PRIMERA IMPREMTA A VALÈNCIA




La seva arribada a València va ser molt poc després d'haver-se introduït a Itàlia l'any 1465, això mostra l'enorme importància de la ciutat en aquesta època, del seu altíssim nivell socioeconòmic i cultural i l'elevat reconeixement europeu que disposava en aquests temps.




Encara que Segòvia i València es disputen per ser els primers, és possible que la primera impremta s'instal·lés a l'any 1474 junt al Portal de la Valldigna, va ser la de Jacob Vizlant, comerciant alemany que representava a la família dels Ravensburg.



Posteriorment la impremta gràcies al gran èxit es va introduir en altres països. Del taller de Vizlant es va fer càrrec el mestre impressor Lambert Palmart que l'any 1474 va imprimir la primera obra literària d'Espanya Les obres e trobes davall scrítesles cuals tracten de lahors de la sacratíssima Verge María (considerat com el primer llibre literari imprès a Espanya ) en valencià.





Lambert Palmart va publicar més d'una dotzena d'obres fins 1493, any en que va vendre el seu negoci. Entre els seus autors figuren Aristòtil, Salustio, Mela, Esopo i Jiménez








La tradició de la impremta aviat arribaria a créixer i el nombre d'impressors de València hora d'ara és superior al de qualsevol altra ciutat d'Espanya i aquests segurament acudien a ella atrets per les possibilitats per al desenvolupament d'aquesta puixant indústria.


A més, ací hi havia una llarga tradició d'elaboració de paper, introduïda pels àrabs i impulsada pels molins de Xàtiva. Aquest progrés en la indústria impressora, així com el gran creixement i desenvolupament sociocultural al Regne de València, marquen el Segle d'Or valencià. Resulta doncs evident que València va arribar a ser a finals del S. XV el primer centre editorial d'Espanya.



A finals del S. XV i principis del XVI convivien impressors, enquadernadors, adobers i il · lustradors, que van aconseguir fama i prestigi, i va ser aquí on va veure la llum el primer incunable datat, el Comprehensorium amb colofó ​​al febrer de 1475, i l'any 1477 la Tertia pars Summa Teologica, primer incunable amb totes les dades completes, altres de les obres més rellevants de la impremta valenciana és la Bíblia de Bonifaci Ferrer que va ser elaborada el 1478. Aquestes obres impreses es van distingir durant més d'un segle no només per la seva elevada qualitat, sinó per ser autèntiques obres d'art i van contribuir excepcionalment a l'apogeu i l'esplendor de la impremta valenciana.





Al S. XVIII, els Orga, família de reconegut prestigi, també van formar part de la tradició dels impressors més importants de la il · lustració valenciana al costat dels Monfort, els Bordazar, Joaquin Ibarra o Sancha.






Documental de la primera impremta:
http://www.adarveproducciones.com/popup.php?id=21&idi=1

Museu on es troben les primeres impremtes:
E l Puig Turistico













dimarts, 13 de març del 2012

PORTAL DE VALLDIGNA

Ací teniu el carrer on, amb quasi tota seguretat, fou instal.lada la primera impremta a l'any 1474, el carrer Portal de Valldigna de València

http://www.comarcarural.com/valencia/valencia/edificioshistoricos/portalvalldigna.htm


diumenge, 11 de març del 2012

L'ORIGEN D'AUSIÀS MARCH

Hi ha diverses versions del lloc de naixement d'Ausiàs March. Ell podria haver nascut a València, i tradicionalment es creia que havia nascut a Alacant, però les hipòtesis més acceptades i contrastades, diuen que, com el pare d'Ausiàs March tenia el càrrec de Procurador General de les possesions del Duc de Gandia, es molt probable que Ausiàs March nasqué allí.

GANDIA







No obstant, en molt d'orgull i tenacitat, elsde Beniarjó (un poble proper a Gandia), i no van desencaminats, defenen que Ausiàs Marchnaixqué allí. Açò ha suposat que Gandia i Beniarjó es disputen aquest dret.


BENIARJÓ






dissabte, 10 de març del 2012

La Vida de Ausiàs March.





Ausiàs March fill de Pere Marcha i Elionor Ripoll. D'aquesta unió va nàixer Peirona,que era sorda. Pere March tenia altres tres fills i néts d'un matrimoni anterior. Pere March va morir quan el seu fill Ausiàs March sols tenia tretze anys, i aquest va heretar tots els seus bens.


Ausiàs rebia educació cultural i cavalleresca, seguint la seva tradició familiar. El fet de que Pere March fos un poeta destacat va influir sobre el seu fill. Ausiàs gràcies al seu pare tenia un lloc reservat entre la cort ducal (com a patge i escuder) ja que Pere March era vasall del duc de Gandia, Alfons d'Aragó.
Al morir son pare, quan ell tenia sols tretze anys, la seva mare es fa càrrec d'ell, i Ausiàs March aniria assumint les responsabilitats i honors del seu llinatge. Després de la mort del pare, Ausiàs, amb tretze anys, quedà sota la tutela de sa mare Elionor. Poc a poc aniria assumint les responsabilitats i honors del seu llinatge.

L'expedició a Sicília.

Es armat cavaller en 1419, i accepta ser reclutat per l'expedició que anava a fer rumb a Sardenya un any després. En aquest període Sardenya es tornà al control reial. No va fer falta lluitar, ni entrar en cap tipus de guerra, per aquesta raó es va dedicar a diversos plaers ( principalment la caça). Després d'acabar amb aquest objectiu a Sardenya, el pròxim objectiu va ser l'illa de Còrsega, la qual va ser impossible de conquistar-la.

Una part de l'expedició, amb el permís del rei, es va dissoldre ja que podien tornar a casa si volien. Ausiàs March va ser un d'aquests.

L'expedició a Tunis:
Als vint-i-cinc anys (majoria d'edat), va adquirir la possessió de l'herència per part de sa mare. Al 1424 va embarcar en una expedició militar contra les illes de Gerba i Quèrquens, bases pirates les quals atacaven Sicília. Embarcà cap a Gerba, però va ser impossible de conquerir, al contrari que a Quèrquens que es van proclamar guanyadors.

Retorn a Gandia:
El rei va agrair a Ausiàs el seu coratge en les expedicions. Ausiàs March al tornar a Sicilia va emprendre el camí de retorn definitiu a casa. Acabada la seva etapa militar, el rei Alfons l'hi augmentà els drets com a senyor de Beniarjó, Pardines i Vernissa, sumant-li l'honor de falconer reial. Després de les campanyes va fixar la seva residència en Gandia, on Elionor, sa mare mor en 1429. Llavors es va dedicar a millorar els seus poemes. Alfons li va concedir la més alta autoritat dins dels seus dominis. El municipi de Gandia no estava d'acord amb el seu augment de poder. Ausiàs no podrà anar contra els drets i jurisdicció de Gandia, ni sancionar els crims dels vasalls de la ciutat.
Ausiàs va governar els seus dominis, amb el seu poder. Va ser ambiciós i a la vegada emprenedor.

Ací vos deixe un enllaç d'un vídeo sobre la seva vida.




Informació resumida i transformada de Viquipèdia.

divendres, 9 de març del 2012

Falconer Reial



De jove es va ficar a cavaller, i es va posar al servei del rei Alfons V el Magnànim . En aquest  moment es va dedicar a la vida militar i participar en guerres marítimes . a més va participar en les campanyes que el rei va fer a Còrsega , Sardenya i el Nord d'Àfrica . Per haver participat en aquestes campanyes el rei Alfons li va donar  privilegis sobre les terres: li va nombrar  senyorio de Beniarjò , Pardines i Vernissa . Ausias March va ser tot un senyor feudal.. Al 1425  va  deixar les seves possesions , i esdevingué falconer reial . Aquest càrreg comportava un petit exèrcit d'especialistes en ocells i gossos de caça . Des d'aleshores es va dedicar a la vida poética. 


Açí ús deixe un vídeo de TV3 del programa Medi Ambient sobre la falconeria:


FAMILIA D’AUSIÀS MARCH I LA INFLUÈNCIA QUE VAN TINDRE EN LA SEVA OBRA


PARENTS

Fou fill de Leonor Ripoll, filla del senyor deMasalaves segona muller de Pere March. Havien contret matrimoni enjuny de 1395 i ell ostentava el càrrec de Procurador General de lespossessions del Duc de Gandia.
Sonpare Pere March, que el tingué en 60 anys, va ser una de les seuesinfluències destacables, ja que era un poeta conegut de l'època iAusiàs el seu fill preferit i hereu.


VIDA AMOROSA

La vida sentimental del'autor la que més va influir en la seva concepció amorosa.

S’ha de saber que la seva vida va ser desordenada ano poder més. Ausiàs March va ser un home molt passional. Una deles seves relacions sentimentals va ser amb una monja, amb la qual vatenir el seu primer fill bastard anomenat Francesc.

En 1427 intervéen un procés de concubinatge amb la jove Lionor Alfonso, filla deRodrigo Alfonso de Gandia, arran de la denúncia de la seva mare. En1434 té un plet amb la jove Isabel Nomdedéu.


El 1437, als seus quaranta anys, es va casaramb Isabel Martorell, provinent de la petita noblesa de Gandia igermana de Joanot Martorell (autor de Tirantlo Blanc). A causa d’aquestmatrimoni, March va obtenir un dot considerable. Al poc de temps, Isabel mor.

Fotografía de Isabel Martorell



Als tres anys Ausiàs March es torna a casar amb unaaltra dona anomenada Joana Escorna, de família noble i rica, lafamília de Pedreguer, que en ser parents, van haver de demanardispensa papal. Joana Escorna també va haver de donar un dot queconsistia en el lloc de Pedreguer i algunes rendes.

Després d'onze anys de matrimoni la sevasegona dona va morir, fent a Ausiàs amb el seu testament hereuuniversal. Les dues úniques mullers d’Ausiàs March van serenterrades al mateix lloc, en el monestir de Sant Jeroni de Cotalba , prop de Gandia.A més, d’elles va heretar tots els seus dots. Ausiàs March vasentir un vertader amor conjugal per Joana i per aquesta raó vaordenar enterrar-la a València per tal de tenir-la més a propd’ell. El més probable és que Cantsde Mort vagin dedicats a ella.




Sempre s’ha pensat que l’autor va tenir cincfills, però cap d’ells eren dels seus dos matrimonis, per tant, escreia que eren bastards. A l’actualitat s’està estudiant ambprofunditat la seva vida sentimental i fa poc s’ha descobert quealmenys dos dels seus fills són legítims, és a dir, que hi podriahaver la possibilitat que l'autor s'hagués casat amb les sevesmares.

Els noms dels seus fills són Francesc March, Joan March, PereMarch, Joana March i Felip March, l'últim és fill d'una esclava quees deia Marta i que, segons sembla, en morir el poeta era menord'edat. En Joan March es va casar amb Castellana, filla de la sevacunyada Constança Escorna, per tal que el patrimoni es mantinguésdins la família.

dijous, 8 de març del 2012

AUSIÀS MARCH UN GRAN EMPRESARI



Ausiàs va ser un gran emprenedor amb els seus dominis heretats pels seus dret feudals. Quan va acabar la seua etapa de falconer reial va prendre el seus dominis, encara que açò li va crear greus conflictes durant tota la seua vida amb l’Infant Joan (Duc de Gandia i futur rei Joan II) i amb el poble de Gandia.




Al 1930, el poeta va introduir el canyamel o també coneguda com canya de sucre, i també la va exportar a la Oliva (a la Safor) i a les terres del Duc de Gandia, aquest conreu extensiu va fer que obtinguera molts beneficis. Aquestos beneficis feren que Ausiàs es poguera permetre construir el seu propi molí sucrer o trapig i per canalitzar les aigües un assut.


1.


Tot açò va fer possible que Ausiàs no estiguera en ruïnes, perquè a més de cavaller, poeta i falconer reial, era un gran comerciant; tant que fins i tot hui en dia encara es conserven documents i inclús un assut d’Ausiàs (se sap queva ser de l’any 1450, pocs anys abans de la mort d’aquest).

3.




          Per exemple,en l’ajuntament de Xeresa i de la Safor podem veure com se’l nombra:


CURIOSITATS:
El conreu de canya de sucre, què és, com es realitza... :

Què és un assut:


Molí de sucre


Assut
Ciutats esmentades: Oliva i Gandia
Ducat de Gandia:


INFORMACIÓ TRETA DE VIQUIPÈDIA, DE LA WEB DELS AJUNTAMENTS ANOMENATS, D'UN LLIBRE TEXT I DE L'ENCICLOPÈDIA DEL PAÍS






1.


1.